Mytisch met Muziek

Onder voorbehoud!

Mythisch met Muziek.

Vanaf de eerste ontmoeting tussen de fluitiste en verhalenverteller was duidelijk dat twee werelden op een unieke manier aansluiting hadden gevonden.

heleen de witte 2Zij, Heleen de Witte, heeft na ruim 30 jaar als (orkest)fluitiste veel ervaring met alle facetten van de wereld van muziek.

 

 

kampvuurvertellingen 6 van 47Hij, Paul Groos, heeft als professioneel verhalenverteller en docent Klassieke Talen een nauwe band met mythen, legenden en andere verhalen.

 

Rob 1Samen met pianist Rob van Heck vormen zij een ensemble dat u tijdens hun muzikale voorstellingen rondleidt door de mythologie.

 

Veel bekende (en minder bekende) muziekstukken zijn geïnspireerd op verhalen die al eeuwenlang verteld worden. Andere composities beschrijven levendig het decor waarin een vertelling zich afspeelt. Mythisch met Muziek brengt de muziek terug naar zijn oorsprong en combineert deze met het aanvankelijke verhaal. Zo blijkt het welbekende ‘Reigen seliger Geisten’ het verhaal van Orpheus in de onderwereld te beschrijven. Maar, er is veel meer…

Een spannend en harmonieus geheel is het resultaat. Bekende muziek wordt in een nieuw daglicht geplaatst en oude muziek wordt nieuw leven ingeblazen. Tegelijkertijd krijgen de verhalen een extra dimensie door de muziek erbij te laten horen. Kortom, de muziek versterkt het verhaal en het verhaal versterkt de muziek. Dit gebeurt echter zonder afbreuk te doen aan de sfeer van een concert en de kracht van een vertelling.

Voor meer informatie: https://mythischmetmuziek.nl/

Het Programma voor 1 juli:

“Ziel van het Water.”

Zonder water is er geen leven. Daarom kent elke cultuur verhalen over water. Water als element dat verbindt, waarover je kunt reizen naar onbekende vertes, maar ook als onoverbrugbare scheiding. Water als bron van leven en als bron van gevaar, waar stormen woeden. Water met onbekende en mysterieuze diepten, maar ook glashelder water met een weerspiegelend oppervlak. Componisten hebben zich laten inspireren door het kabbelen, ruisen, klotsen en golven en laten het water in hun muziek horen. Mythisch met Muziek neemt u mee langs mythen, legenden en sprookjes die zich aan, op of onder water afspelen. U hoort hoe Marais het lot van Alcyone verklankt, hoe Wagner de Vliegende  Hollander verbeeldt en welke tonen Rimsky-Korsakov met Sinbad heeft verbonden. En natuurlijk de legende én Reineckes sonate over Undine, een wezen van het water. Luister en drijf mee met de muziek en de verhalen.

Startdatum 30-juni-2021 12:15
Einddatum 30-juni-2021 13:15
Flutamuze

Onder voorbehoud!

Flutamuze is een ensemble dat in gevarieerde bezetting muziek brengt uit lang vervlogen tijden – vanaf 1200 – tot heden. Er worden vele en verrassende combinaties gemaakt van blokfluiten, nyckelharpa, viool, viola da gamba, gitaar en klavecimbel.


Bezetting:
Wil de Wijs:                              Blokfluiten en Viola da gamba (alt)
Hanneke Schalkoort:              Blokfluiten
Tim de Wijs:                             Blokfluiten, Viool en Nyckelharpa
Jan Huizinga:                           Viool
Johan van Middelkoop:         Gitaar
Anne Dekker:                           Viola da gamba (bas)
Ans Huizinga:                           Klavecimbel
Wil de Wijs                               Presentatie:

Flutamuze foto 1 Foto J.M.van Middelkoop KopieIn een mix van veel verschillende combinaties laat Flutamuze u horen wat er zoal mogelijk is met het instrumentarium dat wordt bespeeld door dit unieke ensemble. Bij de oprichting, nu zo’n 13 jaar geleden, bestond de bezetting uit een blokfluittrio.

Dat is nog steeds de basis, maar al snel begon een zoektocht naar diversiteit in klank en repertoire. Een geheel eigen geluid en de grote afwisseling zijn de kenmerken die dit ensemble zo uniek maken, met muziek van de 12de t/m de 20ste eeuw, in vele combinaties en uit vele windstreken. Door de leden zelf bijeen gebracht en bewerkt. Met blokfluiten in alle maten en soorten, violen, nyckelharpa, gitaar, viola da gamba en klavecimbel spelen zij een MIX van Renaissance, Barok, enVolksmuziek uit div. landen en soms een “tikkie”jazz.


Ensemble Flutamuze heeft 2 CD s uitgebracht die
na afloop van het concert te koop zijn.
CD  1 - ”Tapas Musicale” 
CD 2 -   Flutamuze MIX

U kunt ons boeken door een Email te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  
Voor meer informatie zie www.muzewijs.nl/flutamuze

Startdatum 07-juli-2021 12:15
Einddatum 07-juli-2021 13:15
Jan Gruithuijzen presenteert: Alix Rodenburg  en Anastasia Eggerricx

Onder voorbehoud!

Anastassia Eggericx is 12 jaar en woont in Jemappes bij Bergen in België.

Als 3,5 jarige begon ze met pianospelen. Momenteel studeert ze aan de Tchaikovsky muziekschool te Brussel bij Luba Aroutiounian.

7007f90e 4ab6 4817 af7d 7c0bf1f76692 originalIn 2017 behaalde ze zowel de tweede prijs als de publieksprijs in de A categorie van het Rotary Breughel Concours te Brussel.

En in 2018 kreeg ze de eerste prijs tijdens het Pianoconcours van Luik en de derde prijs van het international concours 'Merci Maestro' .

Ze treedt regelmatig op als soliste of met ensembles.

Alix Rodenburg1.jpgAlix Rodenburg is 12 jaar en woont in Breda.

Zij begon met vioolspelen als 4 jarige bij Coosje Wijzenbeek en studeert bij haar op “de jong talentenafdeling” van het conservatorium van Amsterdam.

Ze speelt bij het strijkersensemble "De Fancy Fiddlers" en treedt daar zowel nationaal als internationaal mee op, ook als soliste.

In 2018 won ze de tweede prijs in de categorie lordens A tijdens het Vioolconcours te Utrecht. ·

Regelmatig repeteert ze met Jan Gruithuijzen en met hem trad ze op in het Chassé Theater en de Waalse Kerk te Breda. Ook waren ze samen te beluisteren in de Grote Kerk te Gorinchem in 2018.

De twaalfjarige nichtjes Anastassia Eggericx en Alix Rodenburg zijn twee jonge muzikale talenten die vandaag voor het eerst samen optreden.

JanJan Gruithuijzen, geboren in Eindhoven, begon zijn studie bij zijn vader en zette deze voort aan het Brabants Conservatorium bij Gérard van Bierk en slaagde Cum Laude.

In 1966 werd hem door de stad Eindhoven de aanmoedigingsprijs toegekend.

Op invitatie van de Franse regering studeerde hij enige jaren bij Jules Gentil te Parijs en won aldaar het concour s "licence de Concert" , het geen resulteerde in o.a. een tournee in de U.S.A. en een beurs van het "Com it é Albert Rous sel" .

Hij treedt regelmatig op als solist bij zowel binnen- als buitenlandse symfonieorkesten. Daarnaast is hij een internationaal veel gevraagde kamermuziekspeler . Als begeleider werkt hij regelmatig met gerenommeerde solisten.

Hij wordt veel gevraagd als begeleider van masterclasses, o.a. bij Elisabeth Schwarzkopf, Vladimir Slogar, Walter Boeykens en James Galway.

Hij speelt op vele internationale festivals als solist en als begeleider in onder meer Istanbul, Parijs, Berlijn, Milaan, Rome, Madrid en New York.

Samen met klarinettist Sjef Douwes maakte hij een CD opname: "Hommage à Henri" van Ton de

Leeuw. Deze CD werd met een Edison onderscheiden.Een tweede Edison verkreeg hij gezamenlijk voor een CD met o.a. Lars Wouters.

Hij werkte samen met d e klarinettist Walter Boeykens om op 16 CD's het gehele oeuvre voor klarinet en piano op te nemen.

Startdatum 14-juli-2021 12:15
Einddatum 14-juli-2021 13:15

Onder voorbehoud!

Jeroen Dupont kreeg vioolonderricht bij Herman Krebbers en studeerde bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag.In 2008 behaalde hij zijn diploma met onderscheiding voor zijn vertolking van de dere vioolsonate ‘Dans le caractère populaire Roumaine’ van George Enescu. Aan de Accademia Chigiana in Siena volgde hij een masterclasses bij de Italiaanse virtuoos Giuliano Carmignola.

OIPIn 2007 won hij de eerste prijs bij het Nationaal Vioolconcours “Oskar Back”. In de finale van dit concours bracht hij het Vioolconcert nr. 5 van Mozart en Tzigane van Ravel ten gehore in de grote zaal van het Concertgebouw van Amsterdam begeleid door het Hollands Symfonia.

Dupont soleerde bij diverse orkesten in Nederland, waaronder het Concertgebouw Kamerorkest met het Rondo van A-groot van Schubert en Adagio en Rondo van Mozart. In 2011 voerde hij Tzigane van Ravel en Poème van Chausson uit met het Limburg Symfonie Orkest o.l.v. Ed Spanjaard. In september 2016 vertolkte hij Extase van Eugène Ysaÿe voor een nieuwe choreografie van Toer van jeroen1Schayk bij het Nationale Ballet.

In maart 2019 speelde hij een recital in de kleine zaal van het concertgebouw met pianiste Dina Ivanova waar hij o.m. de tweede vioolsonate van Béla Bártòk uitvoerde alsmede twee nieuwe eigen compositie’s “Labyrint en Tarantella Palermitana” voor viool en piano. Voor meer informatie: 

https://jeroendupont.nl/

Jelmer Rik Entartete Musik web 2 1Rik Kuppen is een veelbelovende, jonge solist en kamermusicus. Veelvuldig te horen op het podium en onderdeel van vernieuwende, succesvolle ensembles is hij 1e prijswinnaar van het Prinses Christina Concours, finalist van het YPF en volgde het Dutch Classical Talent traject, waar hij werd omschreven als een ‘kleurenvirtuoos’.

Rik maakte voor zijn Dutch Classical Talent tournee door de grote zalen van Nederland een voorstelling in samenwerking met gerenommeerd operaregisseur Wim Trompert en dichter Myrte Leffring. Muziek en poëzie, belichting en acteren smolten op een unieke en intieme wijze samen.

Hij begon zijn muzikale reis toen hij twaalf jaar oud was en werd op zijn zeventiende toegelaten op het conservatorium van Den Haag. Hij studeerde hier bij Ellen Corver en behaalde in 2017 zijn master-diploma. Sinds november 2019 wordt Rik gesponsord door het Kralings Muziekfonds Stringendo.

Rik volgde verscRik Kuppen webhillende lessen bij onder andere Lars Vogt, Ferenc Rados, Rita Wagner, Edith Fischer, Dmitri Bashkirov, Naum Grubert, David Kuijken, Ronald Brautigam. Met zijn ensembles werd hij gecoacht door onder andere Eberhard Feltz, Reinbert de Leeuw, Vera Bets, Johannes Meisll, Hatto Beyerle en Petr Prause.

Meer informatie: https://www.rikkuppen.nl/

Startdatum 21-juli-2021 12:15
Einddatum 21-juli-2021 13:15
Los Criollos

Onder voorbehoud!

De groep Los Criollos, een collectief van veelzijdige musici uit Chili, Argentinië en Nederland, begeleidt al jarenlang op inspirerende en warmbloedige wijze Nederlandse koren als die werken van Ariel Ramirez willen uitvoeren, waarvan de bekendste de Misa Criolla en Navidad Nuestra zijn. Bij dergelijke concerten verzorgen zij ook vaak een voorprogramma, met een keuze uit hun internationale repertoire.

Zo’n keuze laat de groep ook vandaag horen.

De groep wordt gevormd door:

Alvaro Pinto Lyon, zang, gitaar, charango, fluiten

Rodrigo Cortes - zang, gitaar, percussie

Renato Freyggang - percussie, fluiten

Fred Abbingh - accordeon, piano, zang

Alvaro Pinto Lyon 300x283Alvaro Pinto Lyon (geboren 1971, Santiago de Chile) is afgestudeerd in klassiek gitaar en hobo in Santiago in 1997. Sindsdien heeft hij brede ervaringen opgedaan als uitvoerend musicus. Hij speelt in verschillende ensembles, onder andere in Quilapayún, Barco Andino, Amankay en Winanda del Sur. Daarnaast werkt hij samen met muziekgroepen in verschillende stijlen, zoals bijvoorbeeld Música Temprana (Zuid-Amerikaanse barokmuziek), Quinteto Caney (traditionele Cubaanse muziek) en Ensemble Ictus (moderne klassieke muziek).

In Rotterdam heeft hij de Tweede Fase afgerond in klassiek gitaar en tevens muziekproducties gestudeerd. Sinds 15 jaar heeft hij met diverse koren in Nederland de Misa Criolla, Misa por la Paz y la Justicia, Romancero Gitano, Navidad Nuestra en andere muziekstukken uitgevoerd. Hij zingt als solotenor en speelt gitaar, hobo, cuatro, quena en charango. Daarnaast werkt hij als muziekproducent voor verschillende muzikanten in zijn eigen geluidsstudio.

Alvaro wordt vaak gevraagd om de tenorsolo's te zingen in de Misa Criolla en de Misa por la paz y la justicia van Ariel Ramirez.

RenatoRenato Freyggang is al meer dan 40 jaar bezig in de muziekwereld. Zijn carrière als profmuzikant begonnen met Barocco Andino in Chili en later met Inti Illimani in Europa (Italië). Hij heeft meegewerkt aan talloze LP’s en CD’s in diverse muzikale ensembles.

Na zijn opleiding aan de Universiteit van Chili (Schoolmuziek) kwam hij bij het Rotterdamse Conservatorium op de afdeling Lichte Muziek, waar hij zich specialiseerde in dwarsfluit, saxofoon en latin percussion. In Baroco Andino speelde Renato klassieke muziek met instrumenten uit de Andes als quena en zampoña. Sinds 1978 speelde hij in de ensembles Amankay en Hoketus (avant garde). Ook in de dansmuziek is Renato thuis: hij speelde saxofoon in de Antilliaanse band Bess en in diverse Zuid-Amerikaanse ensembles zoals Barrio Latino (Cubaans).

Met Inti Illimani (1984-1995) speelde Renato zo’n 80 concerten per jaar in meer dan 20 landen: daarbij maakte hij 5 CD’s met o.a. John Williams (klassiek gitaar) en Paco Peña (flamenco)en had optreden met o.a. Peter Gabriel, Sting, Wynton Marsalis, Tracy Chapman, Bruce Springsteen, Mercedes Sosa en Isabel Parra.

RodrigoRodrigo E. Cortes Juantok geboren in Copiapó, Chili, is een selfmade muzikant. Na zijn studie akoestiek (Universidad Austral te Valdivia, Chili) is hij in 2001 naar Nederland gekomen. Op uitnodiging van de Chileense ambassade volgde een tournee met zijn ennsemble Tribu en de voorstelling Tarqueada (Andes-carnaval).

Rodrigo is gespecialiseerd in gitaar/zang maar bespeelt tevens de tiple, charango, cuatro en de basgitaar. 

Fred AbbingaaFred Abbingh studeerde Schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium. Toen eenmaal zijn interesse voor de wereldmuziek was gewekt werd al snel accordeon zijn hoofdinstrument en verdiepte hij zich in uiteenlopende stijlen: van Balkanmuziek via Griekse Rebetika, Braziliaanse Forró tot velerlij Latijns-Amerikaanse muziekstijlen.

Hij werkte jarenlang als balletpianist/-accordeonist aan de Rotterdamse Dansacademie en later aan het Utrechts Centrum voor de Kunsten. Hij is dirigent van vrouwenkoor Bianca C., dat zich eveneens toelegt op wereldmuziek, met name, maar niet alleen, Oost-Europees en Latijns-Amerikaans. Doorgaans maakt hij de arrangementen zelf.

De laatste jaren werkt hij als accordeonist en pianist regelmatig samen met Chileense en Argentijnse muzikanten in uitvoeringen van werken van Ariel Ramirez: Misa Criolla, Navidad Nuestra, Misa por la Paz y la Justicia, door diverse amateur- en beroepskoren, waaronder Música Temprana o.l.v. Adrián Rodriguez-van der Spoel en Toonkunstkoor Rotterdam o.l.v. Maria van Nieukerken. Daarnaast heeft hij gespeeld in werken van de Chileense componist Patricio Wang.

Startdatum 28-juli-2021 12:15
Einddatum 28-juli-2021 13:15